Naiset heräsivät aikaisin aamulla, kuten tavallisesti. Perälän
Liisa lähti navetalle ja Vastalahden Eeli alkoi valmistella ensimmäistä ruokaa
talonväelle ja työmiehille - keittämään perunoita, laittamaan suolakalaa
tarjolle ja hauduttamaan puuroa. Kello seitsemäksi pitäisi pöytä olla katettuna
ja kaikki valmiina.
Liisa lähti
kävelemään myrskylyhty kädessään navetalle, kylmä viima puhalsi kasvoihin.
Häntä nauratti ja melkein itketti yhtä aikaa, loppuviikosta pakkasta oli ollut
30 astetta, toissa päivänä, lauantaina, 40 astetta. Ilma oli ollut niin tyyni,
että tuulimoottorilla ei ollut pystynyt nostamaan vettä säiliöön
navetanparvelle. Vesi oli ollut loppumassa ja Eetu-isäntä oli käskenyt yhden
työmiehistä pumppaamaan vettä 40 asteen pakkasessa. Säiliö oli saatu täyteen ja
nyt sitten kävi tuuli.
Eeli ja Liisa
olivat olleet talossa jo pitkään, olivat tulleet nuorina. Eeli oli ollut Hilman
”kasvatti” jo Vastalahdessa, hän oli syntynyt vuonna 1892. Hänen omat
vanhempansa, Vastalahden talon piika ja renki, olivat kuolleet ja hän oli jäänyt
orvoksi. Liisakin oli jäänyt orvoksi, hänen isänsä oli kuollut ja Liisa oli
tullut Saluselle. Liisan koti oli ollut lähellä, Perälä Harmaalahden
naapurissa. Äitikin oli joutunut muuttamaan pois kotoa ja mennyt sittemmin
uudelleen naimisiin. Liisa oli syntynyt vuonna 1895. Liisan mieleen muistui
lypsyä valmistellessa muisto vuosien takaa. Hän oli asunut aluksi samassa
huoneessa Sokee-Mummun kanssa, mummu tapasi tarjota hänelle pastillia ja sanoa
– Voi tyttö raiska, mitä sinustakin tulee. Ota tästä masmilleriä.
Ensimmäisen
kerran Liisa on merkitty apulaiseksi syksyllä 1911. Nyt hän oli hoitanut
navetta-askareita jo pidemmän aikaa, toisinaan hän vain tuurasi karjakkoa. Liisa
oli saanut navetalla työt hyvään malliin, kun vellikello soi. Sen jälkeen kun aamuateria
oli syöty, Jalmari, Paavo ja Väinö lähtivät jatkamaan lantapatterin tekemistä
B4-lohkolle. Mäkinen Harjulta istui myös aamuruualla, hänkin tuli tänään töihin.
Näytti tulevan kylmä päivä, pakkasta ei ollut enää läheskään yhtä paljon kuin
edellisviikolla, mutta tuuli puhalsi kylmästi. Lantapatteri saataisiin tänään
valmiiksi ja seuraavaa jatkettaisiin huomenna B5 lohkolla.
Toisten
lähdettyä Eeli jäi tiskaamaan astioita, kymmeneltä väki tulisi kahville. Puolelta
päivin pitäisi ruoka olla taas pöydässä. Kahden-kolmen aikaan oli
iltapäiväkahvien aika ja iltakuudelta olisi jälleen ateria pöydässä. Joka
aterialla oli tarjolla myös puuroa. Eelin päivät täyttyivät perunoiden
keitosta, pöydän kattamisesta ja tiskaamisesta, ja olihan sisällä paljon
muutakin työtä kuten siivoaminen ja tietysti pyykkipäivät pyykkituvalla.
Ruokailijoita oli aina paljon. Vuodelta 1917 ei löydy muistiinpanokirjaa, johon
olisi merkitty ruokailijoiden määrät, mutta vuoden 1916 kirjassa helmikuussa
oman perheen aikuisten ruokailupäiviä on merkitty 68 ja lasten 29, palkollisia
on tuolloin helmikuussa ruokaillut 174 henkeä ja muita 15 henkeä, maksaneita
ruokailijoita on ollut yksi. Kerrottakoon, että helmikuussa 1916 on
ruokatalouteen käytetty täysmaitoa 200 l, kuorittua maitoa 290 l, kirnumaitoa
75 l, kermaa 15 l ja voita 8 kg. Perunoita on kulunut 500 litraa ja
keittiökasveja 25 litraa. Vuoden 1917 alussa on ollut varastossa 3
hehtolitraa ruisjauhoja, 550 l ohrajauhoja-ryynejä ja 50 l kauraryynejä-jauhoja, naudanlihaa 80 kg, sianlihaa 80 kg ja
sekakalaa 30 kg.
Päivätyöluettelon
mukaan Eeli ja Liisa olivat töissä kuutena päivänä viikossa, samalla tavoin
kuin rengitkin. Sunnuntain töitä ei ole päivätyöluetteloon merkitty, mutta toki
karja ja ruuanlaitto piti silloinkin hoitaa. Helmikuussa olisi yksi odotettu
vapaapäivä, laskiaistiistai 20. helmikuuta. Silloin mentäisiin mäkeen
laskettelemaan ja huudettaisiin ”pitkiä pellavia!”

Kuvat: Seppo Kanerviston albumi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti